Странице

уторак, 02. април 2013.

Šta smo pojeli, a šta ćemo tek pojesti - I ?


Idete li u velike markete, kupujete li ono što vam tamo serviraju? 

Crvene paprike iz Španije, duge zelene krastavce iz Turske, napumpane šargarepe iz Slovenije i štancovani beli luk iz Kine. Drugi izbor je pijaca, a ni tamo nije drugačije. Tokom cele godine ima povrća, sve se sija i cakli.

Manje više svi znamo šta je potrebno da bismo imali tako lepo doteran plod i to preko cele godine. Znamo da je na njemu primenjen neki savremeni tretman gde se posipa na veliko, ubrizgava na malo, uzgaja, itd.

Problem je što iako znamo, to prihvatamo kao normalno. Opet ujutru odlazimo u isti market, na istu pijacu i odnosimo kući bez prevelike dileme i razmišljanja.

A sad vas ja pitam: Ukoliko znamo da od hrane zavisi naše opšte fizičko stanje, da li treba birati ono što jedemo?

A pokazalo se da izbora ima! Nasuprot masovnoj proizvodnji i uvozu izdaleka, stoji nešto što se popularno zove Organska Proizvodnja.

Lale, proizvođač organske hrane
Bio sam kod čoveka zvanog Lale u selu Pambukovica, Ub. Ovo domaćinstvo je pravi primer Organske Proizvodnje jer ima zaokružen ciklus. Zadrava polja koja daju hranu za domaće životinje, životinje daju prirodno đubrivo za bašte, a bašte zdravu hranu i energiju za vredne ljude koji obrađuju njive. Naravno, mogao bi Lale da pospe sve sa malo pesticida i tako odmori svoju motiku, a pritom još više proizvede. Ali čovek se zakleo zemlji. Pokazao mi dnevnik koji vodi od kada se počeo baviti organskom proizvodnjom i na čijem početku stoji rukom ispisano: “Zaklinjem ti se Zemljo moja da te više neću trovati i da ću se pridržavati pravila organske proizvodnje. Uz Božiji blagoslov verujem da ću uspeti i da ću istrajati.”

Ja sam išao u Pambukovicu, a vi mozete samo do Novo Beogradskog Bloka 44. Tu je naravno lepo sređena pijaca i onaj deo koji je ogroman i gde povrće izgleda kao nacrtano pa obojeno. Ali, obratite paznju na onaj drugi deo preko ograde sa svega 5 - 6 tezgi. Tu možete naći hranu koja se proizvodi organski, a tu je i Lale i zanimljivi i predani ljudi poput njega.

Na tih nekoliko tezgi su krastavci i šargarepe sasvim nepravilnog oblika, salate prirodno zelene boje, krompir i jabuke sitni. Kupio sam od svega po malo i odneo kući da probam. Nikad slađe nisam jeo!

Olako shvatamo pojam zdrave hrane. Retko pitamo odakle je došla, kako je proizvedena, ne čitamo deklaracije. Više se ne podrazumeva da je sve na policama i na tezgama zdravo i bezbedno. A sami smo krivi! Totalno smo se ogrešili o pravila prirode. Zahvaljujući industrijalizaciji i tehnologiji, uvećali smo prinose i stvorili mogućnosti da nahranimo celu planetu (to što mnogi i dalje gladuju, to je posebna priča). Krivi smo jer nismo znali da se zaustavimo. Sada proizvodimo i više nego što nam treba i ne biramo sredstva da bi došli do zarade.

Rešenje je u vraćanju na jednostavno, prosto, iskonsko, organsko. Ako se još uvek sećate ukusa, takvo je i najslađe. 

2 коментара:

 1. “Razvoj civilizacije i industrije uvek se pokazuje tako aktivnim u uništavanju šuma, da sve što se čini za njihovo očuvanje i razvoj potpuno je beznačajno.”
  Karl Marks (Karl Marx, 1818-1883), “Kapital” (Das Capital, 1867)

  Mi smo već učinili nepovratno (za vreme našeg života) oštećenje tla, vode, vazduha i životnih oblika na Zemlji.

  Više od 75% obradivog tla, koje je postojalo, pre nego što su Evropljani prvi put kolonizovali Ameriku, je sada uništeno, i učinjena su velika oštećenja vodenog ciklusa sečom naših šuma. U ovom poglavlju analiziraćemo to pitanje i videti šta to znači za našu budućnost.
  Ostatak texta mozete procitati na http://zivetisaprirodom.blogspot.com/2013/05/znacaj-suma.html

  ОдговориИзбриши
 2. Smatram da je zaista fenomenalno da neko napokon javno promoviše organsku hranu! Svaka čast! Porodično smo u promociji organske hrane i imamo čak i prvu organsku prodavnicu u Srbiji, organizujemo sajam jednom godišnje u Srbiji, organizujemo čak i idenje na BioFach u Nirnbergu, ali nikako ne upevamo da prodremo do svesti većine. Veliko bravo za Vaš poduhvat! Zaista!

  ОдговориИзбриши