Странице

среда, 26. март 2014.

Prijatelji u nevolji

Nedelja, 30.3.2014. u 18:25 na RTS1

Pitate li se ikada zašto je čovek, od svih životinja, baš sa psom stvorio najbliži kontakt? Zašto su nam verni i odani prijatelji, zašto su često i više nego drugi ljudi spremni da nam pomognu. Dokazano je da pas ima iste moždane aktivnosti kao i čovek. Njegove moždane ćelije, jednako kao i naše reaguju na spoljne nadražaje i zato se čak može zaključiti da pas oseća isto kao i mi.

Zoran i Rea
Zato što smo toliko slični, pas je čoveku već vekovima ne samo prijatelj već i pomagač. Psi nam često, čak i više i bolje nego drugi ljudi, mogu ispuniti ali i olakšati život.  Pas je počeo saradnju sa čovekom tako što ga je čuvao, pomagao u lovu, ali se pokazalo da njihova bliskost može biti toliko velika da pas može postati i vodič slepog čoveka. Zoran Veličkovski je slep ali ga i dalje možete sresti kako sa svojim psom Reom šeta gradom ili ide na pecanje.


Dragan i Mica
Ako smo već utvrdili da smo sa psima prijatelji onda se podrazumeva da se ne jednostrano, već obostrano pomažemo. Osim što mu daje hranu i vodu, čovek za psa kome je pomoć potrebna može da uradi mnogo. Dragan Dimitrijević iz Beograda pravi kolica za pse invalide. On i sam ima psa Micu koja hoda pomoću pomagala koje je Dragan sam napravio.

Prijateljstvo ne znači odricanje od nekoga kada smo mu najpotrebniji, već pomoć i produžetak života.


Нема коментара:

Постави коментар